Η ιστορία του χαρτιού υγείας

Διπλό, τριπλό, μαλακό, απορροφητικό, χρωματιστό, ίσως και αρωματισμένο: Το χαρτί υγείας είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και ένα απαραίτητο έξοδο για όλους. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στον χώρο της προσωπικής υγιεινής. Όμως πότε μπήκε για πρώτη φορά στο λουτρό και τι γινόταν πριν εφευρεθεί;

Χαρτί υγείας Anil
Χαρτί υγείας Anil

Το Waldorf ήταν πολύ γνωστό χαρτί υγείας σε ρολό στην Αμερική από τα τέλη του 19ου αιώνα. Πόσο γνωστό μπορεί να έγινε εν Ελλάδι; Στη δεκαετία του ’60 τα χρωματιστά χαρτιά υγείας αποτελούσαν περιττή πολυτέλεια για το μέσο νοικοκυριό. Εκείνη την εποχή η χώρα ήταν μερικώς υδροδοτημένη και ηλεκτροδοτημένη. Στην επαρχία συχνά η τουαλέτα δεν ήταν παρά ένα ξεχωριστό παράπηγμα έξω από το σπίτι. Κι εκεί δεν υπήρχε χαρτί υγείας, αλλά κομμάτια εφημερίδας περασμένα σε τσιγκελάκι.

Το Waldorf ήταν προϊόν της αμερικάνικης Scott Paper Company, της εταιρείας που εισήγαγε τη χρήση του χαρτιού υγείας σε ρολό. Ήταν το πρώτο χαρτί σε ρολό που κυκλοφόρησε. Ήταν υγιεινό και απαλό. Καμία σχέση με τα φύλλα χαρτιών υγείας που φτιάχνονταν από πολτοποιημένες εφημερίδες και που ήταν σκληρά, ελάχιστα απορροφητικά.

Χαρτί Υγείας Anil
Χαρτί Υγείας Anil

Οι πρώτοι που κατέφυγαν στο χαρτί για την προσωπική τους υγιεινή ήταν οι Κινέζοι. Στην Κίνα κατασκεύαζαν φύλλα χαρτιού υγείας, απαλά και αρωματισμένα, αλλά μόνο για τις αυτοκρατορικές ανάγκες. Γενικά οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν χαρτί. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν χειρόγραφα. Σώζεται ένα κείμενο του 6ου αιώνα, στο οποίο ένας Κινέζος λόγιος και αξιωματούχος της αυτοκρατορικής αυλής γράφει: «Χαρτιά που πάνω τους είναι γραμμένα παραθέματα και σχόλια από τα πέντε κλασικά βιβλία ή ονόματα σοφών δεν τολμάω να τα χρησιμοποιήσω ως χαρτί υγείας».

Το χαρτί υγείας σε ρολό οφείλεται στην Scott Paper Company. Το ρολό υγείας με διάτρητο χαρτί για την εύκολη αποκοπή των φύλλων εισήγαγε στην Αγγλία ο Γουόλτερ Τζέιμς Άλκοκ το 1879. Το ρολό υγείας και το φλοτέρ στο καζανάκι της τουαλέτας σήμαναν πραγματική επανάσταση στον τομέα της προσωπικής υγιεινής.

Related Posts